fredag 30 september 2011

ÖPPNA



Hästen skall vara ställd och böjd runt den inre skänkeln. Den skall trampa med bakbenen på spåret, eller den linje man rider på, och framdelen innanför spåret. Man kan rida öppna tre till fyrspårig.
Sitter rakt över hästen med den inre skänkeln i normalt läge strax bakom sadelgjorden och med den yttre skänkeln något tillbakadragen. 

Brev från Jippie:)

Voff,

Varför är foppa tofflor så goootttt ? Det undrar både matte och jag . Matte ställer dom högre och högre men ibland når jag dom. Det gnisslar så gott ...
Byteshandel säger matte dvs jag får en godis och matte får en toffel. Rätt ok.
Vilken vecka! Tiden i staden går i en helt annan takt än i byn. Hej vad händer mycket ,dagarna flyger och har så olika innehåll mot i somras.
Då var det skogen, gräsmattan och hundarna i byn. Nu är det Gärdet, Djurgården, mattes arbete och massor av folk och hundar. Nya varje dag.
Rätt kul men tröttande.
Nu till mina egna aktiviteter. I söndags försökte jag sända mitt första sms till Tiffany  ville tacka henne för att jag fick vara där hela lördagseftermiddagen när matte hade en vigsel och var långt borta. Visserligen var jag jätteledsen när matte gått trots att både Agneta ,Tiffany och Camilla var där men så fort matte kom blev jag glad och körde raj,raj . Nu till smset .Matte sänder mycket så när telefonen var ledig ville jag pröva. Matte har en ny mobil nu men inte ett hård ord,ville prova en gång till i går men då sa matte nej,SNÅLT tycker jag.
Tiffany har varit bortrest den här veckan så jag har fått nöja mig med matte på långpromenaden ofta åker vi en bit så att jag får springa fritt. Härligt!
Under veckan har det varit mycket på York dvs terrier ,trevliga typer men i minsta laget för mig ,saknar Tiffany ,Viggo och Emma .
Matte säger att jag är jätteduktig hund när jag är med på arbetet  alla gillar mig,halvkul alternativt halvtrist tycker jag men huvudsaken är att jag är med.
Matte säger att jag är en kul och intressant hund. Den här veckan har hon berättat att jag utan att veta om det helt gått in i MYOs morgonrutiner och intagit hans platser i stolar och soffor.
Om en stund far vi till byn. Tror inte riktigt att jag fattar exakt men det känns att något är på gång.
Tass på tangent
Jippie

måndag 26 september 2011

Dom isländska bokstäverna


Ascci-systemet bygger på att man håller nere Alt knappen & samtidigt slår siffror på det numeriska tangentbordet (ligger oftast till höger om bokstäverna).
Alt + 131 â
Alt + 182 Â
Alt + 145 æ
Alt + 146 Æ
Alt + 208 ð
Alt + 209 Ð
Alt + 136 ê
Alt + 210 Ê
Alt + 137 ë
Alt + 211 Ë
Alt + 139 ï
Alt + 216 Ï
Alt + 140 î
Alt + 215 Î
Alt + 147 ô
Alt + 226 Ô
Alt + 155 ø
Alt + 157 Ø
Alt + 129 ü
Alt + 154 Ü
Alt + 150 û
Alt + 234 Û
Alt + 232 Þ
Alt + 231 þ
Alt + 184 ©
Alt + 248 °
Alt + 172 ¼
Alt + 243 ¾






Uttalet
Betona på första bokstaven.
a - a
à - ao
au - öy
ð - tonande d (tungspetsen mot tänderna)
e - mellanting mellan e och ä
é - jæ
ei - æi
ey - æi
hj - ch (som i tyska "ich")
hv - kv
i - mellanting mellan i och e
í - långt i
ll - t:l
nn - d:n
o - öppet å
ó - ou
tl - d:l
rn - d:n
u - mellanting mellan u och ö
ú - som tyskt u [oo]
y - i
ý - långt i
Þ - th (engelskans "the")
æ - ai
ö - öppet ö

söndag 25 september 2011

klippning

 Om det blir så att vi klipper Urvinda,Elgur och Saela så kommer det bli islandsklippning,så dom slipper gå med täcke hela tiden och kommer göra det senast i okt.Och kommer klippa hästarna en sträng under manen (förebyggande mot pälskvalster).

Vi har egen klippmaskin som vi använder till hundarna och kan användas till hästarna också, Vi klipper lagotton på kroppen en gång per år. Har några klippta pensionärer och avelshundar Havaneserna klipper vi ca 2-3gånger per år,(klipper oftast hundarna för hand på benen  på huvudet och svansen)  har flera olika skär f- skär som inte kan skada hunden/hästen är gjorda så att man inte ska klippa i skinnet eller i vårtor, ljumskar vilket är lätt hänt och då kan man få en hund/häst som inte vill bli klippt igen.

Klipper du din hund så tänk på att den behöver kläder regntäcke,en liten hund gör åt mycket energi av att hålla sig varm,och kan därför tappa hull.

PUPPIA har fina kläder och täcken

Hööks har fina täcken till bra pris
HÖÖKS just nu 15% på täcke
http://www.hooks.se/assets/contentpages/startpage/2011-09-26_h05_mm/2011-09-26_h05.aspx




Islandsklippning


En triangel klipps fram på halsen där hästen svettas om mest.
Hästen kan gå i hagen utan täcke om den har mycket päls på övriga kroppen.

Ska jag klippa eller inte?


Tänk efter före - så klipper du din häst


Så här års är det många som funderar över om de ska klippa sin häst eller inte. Långt ifrån alla hästar behöver klippas. Fundera över hur ofta du rider din häst svettig och hur den lever för övrigt, med utevistelse och liknande. Väljer du sedan att klippa finns det mängder av olika klippningar att välja mellan.

Ska jag klippa eller inte?
När du funderar över om din häst behöver klippas kan du ställa dig själv följande frågor:
• Hur ofta tränas hästen så den blir ordentligt svettig?
• Var rids den oftast, utomhus eller i ridhus?
• Vilken temperatur är det i stallet och hur mycket går hästen i hagen?
• Hur mycket extra arbete och pengar är jag beredd att lägga ner på att ersätta den avklippta pälsen med täcke, både ute och inne?
Svettandet avgör
- Om hästen arbetar så att den svettas och gör det ofta, kan det vara bra att klippa den, säger Karin Morgan.
Om den bara undantagsvis arbetas riktigt svettig passar det bättre att låta den behålla pälsen. De gånger den blir svettig får man lägga lite extra tid på att skritta av eller leda den tills den torkat istället. – En kompromiss kan vara att klippa hästen enbart där den blir svettig. Om du bestämmer dig för att klippa så låt hästens träningsintensitet och hur svettig den blir avgöra hur stor del av pälsen som klipps bort.
Klippta hästar torkar snabbare
Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen vid träning bort lättare, och skulle hästen ändå bli svettig torkar den snabbare. Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt. Eftersom hästen torkar snabbare avger den också mindre fukt till omgivningen, vilket är positivt för stallmiljön.
En långhårig häst som arbetas svettig tar lång tid att torka och kan lättare bli sjuk om den blir stående blöt. En korthårig häst är också lättare att hålla ren. Men man måste tänka på att man som hästägare har ett aktivt ansvar för att den klippta hästen inte fryser. Den har förlorat ett isoleringslager och behöver alltid ett täcke på vintern, inne såväl som ute.
- På en klippt häst ersätter man pälsens isolering med ett termotäcke, förklarar Karin.
Välj klippstil efter ridstil
Om du väl har bestämt dig för att klippa hästen finns det en mängd olika stilar att välja mellan. Utgå från hur hästen rids och lever när du väljer stil. Om du rider mycket utomhus eller om hästen vistas mycket i hagen kan det vara bra att låta den behålla pälsen på rygg och kors. Det kan räcka med att bara klippa den där den svettas. Genom att behålla pälsen på rygg och kors blir hästen inte lika känslig för kyla. Den kan då också klara sig utan ländtäcke vid ridning.
Görs i oktober eller november
Det är lämpligt att klippa hästen innan vinterpälsen har hunnit bli så tjock. Då hinner hästen också vänja sig vid att vara klippt innan den värsta kylan slår till. Ibland behöver man klippa den igen under vintern.
- Det brukar gå bra att klippa hästar fram till nyår och eventuellt i januari, men man bör inte klippa senare än så om man vill försäkra sig om att de inte får dålig sommarpäls. En häst som klipps ofta kan få problem med pälsansättning och pälskvalitet, säger Karin.
Ston som ska betäckas på våren bör inte klippas alls, eftersom fällningen av vinterpälsen och brunsten hänger ihop.
Se upp med klåda och skav
Klippta områden är mer känsliga för skav, till exempel av sadel, sporrar, benskydd och benlindor. Om man har en häst som man vet är känslig för skav kan det vara en god idé att spara pälsen på utsatta ställen. Bogen är ofta utsatt för skav från täcken, även om hästen inte är klippt. Därför är det viktigt att satsa på välsittande täcken och gärna byta täcke ofta för att variera tryckpunkterna. Lite pälsglans kan hjälpa för att minska skav av täcken.
Illasittande täcken kan i värsta fall ge ryggont. De trycker ofta över manken och kan därför ge ömmande ryggar, något man kanske inte tänker på.
En annan anledning att ofta byta täcke är för att minska risken för klåda och andra hudproblem. Hästens päls är inte gjord för att ha ett extra lager utanpå. När pälsen blir tilltryckt och luftgenomströmningen minskar kan hästen lätt få hudproblem, som klåda. Försök att låta hästen vara utan täcke en stund varje dag och byt täcke ofta. Att inte låta innetäcket sitta på under utetäcket i hagen, utan att istället byta täcke, kan också vara bra.
Känselhåren behövs
Skydds- och känselhår på huvudet ska inte klippas.
- Hästen använder sig av dem, till exempel i kontakten med andra hästar, när de sorterar vad de ska äta och när det är mörkt, förklarar Karin.
Hästar som fått känselhåren avklippta har ofta sår i ansiktet. De kan också upplevas som ”buffliga” av andra hästar då de måste använda hela mulen, istället för känselhåren som är normalt, när de hälsar på andra hästar. Karin fortsätter:
- Antagligen kommer det att bli förbjudet att klippa känselhåren i de nya djurskyddsföreskrifterna, men de är fortfarande ute på remiss. Arabhästar blir diskade om de kommer till en utställning med känselhåren bortklippta.
Var rädd om öronen
Klipp gärna runt kanten på hästens öra, men klipp absolut inte håret inne i örat. Hästen behöver det som skydd! Lodjurstofsar (hår som sticker ut utanför örat) klipps med fördel med sax. Håll med handen över örat, så att du inte klipper hästen i örat.
Vissa delar ska man inte klippa med elmaskin, de klipps istället med handsax. Det gäller till exempel skapet, kindkedjegropen och strupen. Håret i öronen, runt mulen och på senor får inte heller klippas. Ska du klippa på benen så kammar du upp håret över senorna med en kam och klipper av det för hand.
Säkerheten är A och O
Både hästar och människor kan komma till skada om något går snett. Därför är det viktigt att tänka igenom det man ska göra i förväg och se till att ha gott om tid.
Elektriska klippmaskiner är inte riskfria. Se till att hästen står på torrt underlag och använd gummistövlar eller andra skor med gummisula. Om du skulle få en stöt av klippmaskinen så stäng genast av den och lämna in den för reparation innan du använder den igen. Genom att använda en jordfelsbrytare på sladden till saxen bryts strömmen direkt om något skulle gå fel.
Håll elsladden bakom ryggen och se till att hästen inte kan kliva på den. En del hästar är också mer rädda för den ringlande sladden än för själva klippmaskinen.
Låt hästen vänja sig vid ljudet från klippmaskinen innan du börjar klippa. Det är inte bara ljudet hästen kan reagera på, utan också kylluften som maskinen blåser ut. Hästens instinkter kan då spela en ett spratt, eftersom hästar blåser ut luft när det är fara på gång.
Se upp för att bränna eller nypas
Det finns stor risk att bränna hästen med klippskären, som kan bli väldigt heta. Särskilt om maskinen inte är ordentligt skött. Skären måste smörjas och behandlas med kylspray. Se också till att hela tiden hålla saxen i rörelse (som med ett varmt strykjärn).
Slöa skär kan göra att du nyper hästen i skinnet. Det blir ett ordentligt och smärtsamt nyp, som kan försvåra klippning av hästen i framtiden. Hästminne är både på gott och ont! Skären slits snabbt så det är en god idé att alltid ha något i reserv när du klipper.
Klippmaskinen ska alltid hållas ren och smord. Medan du låter hästen vänja sig vid ljudet ska du också själv lyssna att maskinen låter som den ska. Rusa den i några sekunder och olja in den med olja för detta ändamål. Om skären går trögt blir maskinen överhettad. Det är därför viktigt att även under klippningen göra rent och smörja in skären emellanåt.
Det underlättar att vara två
Var gärna två personer vid klippningen. Det är lättare att hålla hästen lugn och avspänd om någon hela tiden kan prata med den och ge den lite godis och beröm. När du ska klippa på knepiga ställen kan det också vara bra att vara två, så att du kan få hjälp med att hålla upp ett ben för att släta ut hudveck, till exempel. Att vara ensam vid en eventuell olycka kan förvärra situationen avsevärt.
Ovan eller rädd häst
Om hästen är ovan eller orolig och har svårt att stå still, gör inte en helklippning första gången. Välj en enkel klippning, så småningom lär hästen sig, och då kan du välja något mer avancerat. Tänk på att det är en utbildningssak för hästen att lära sig att bli klippt. Sluta alltid med ett lätt ställe (till exempel halsen), ge hästen godis när den står still och beröm mycket. Det ska vara en trevlig upplevelse att bli klippt. Då blir det lättare nästa gång.
Tuggfunktionen har en lugnande inverkan på hästen, vilket gör att det kan vara en bra idé att ha lite morötter, hö eller liknande som den kan få mumsa på under klippningen.
Text: Anna Nordin
Illustrationer: Lotta Ekelöw
Källa http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tank-efter-fore-sa-klipper-du.htm

Leta i den här bloggen